במשך כעשור וחצי כותב אריק גלסנר ביקורות ספרות בעיתונות הישראלית. ספר זה, המכנס מבחר ממסותיו ורשימותיו, לא רק משרטט מפה ספרותית מעמיקה ועשירה, אלא הוא נקרא כספר מרתק על חיינו כאן ועתה. הקריאה בו ממחישה את חשיבותו של תפקיד המבקר, תפקיד "שומר הסף" והקורא המפרש את חווית הקריאה. בבסיסו של תפקיד זה מונחת אופטימיות ותחושת מעורבות ושייכות עזה, שכן הביקורת השיטתית והמתמידה מוּנעת, בסופו של דבר, מתוך אכפתיות ואמונה עמוקה ביכולת להאיר ואולי אף לשנות.
הספר מבקר חופשי מכיל מסות אישיות, טקסטים פרשניים ורשימות ביקורת קצרות. הוא דן בקלאסיקונים, כמו גם ביוצרים בני זמננו, בארץ ובעולם, ומצביע על תופעות ומגמות שמבטאות רגעי שינוי והתפתחות תרבותיים.
בין מגוון היוצרים הנידונים בספר ניתן למצוא את הומרוס, דוסטוייבסקי, יעקב שבתאי, דוריס לסינג, שלמה ארצי, וולבק, קנאוסגורד, ד"פ וואלאס, אברהם ב' יהושע, דרור בורשטיין, מאיה ערד, שהרה בלאו ועוד. הנושאים הנידונים הם, בין השאר, תופעת החוזרים בשאלה בספרות הישראלית, ספרות אפוקליפטית, מיניות בספרות, פוסט הומניזם בספרות ועוד.
לספר מצורפת הקדמה חדשה שדנה בתפקידו של המבקר ובצידוקים לקיומו של תפקיד זה, וכן פורשת את העמדה העקרונית שעל בסיסה נכתבות הביקורות, שספר זה מציג מבחר מתוכן.
אריק גלסנר, יליד 1973 , מבכירי מבקרי הספרות בארץ, הוא ד"ר לספרות (את הדוקטורט שלו על ביקורת הספרות כתב באוניברסיטת בר-אילן). לשעבר מבקר הספרות של עיתון "מעריב" וכיום מבקר קבוע במדור הספרות של "ידיעות אחרונות". פרסם רשימות וביקורות גם ב"הארץ", "מקור ראשון" ובבלוג האישי "מבקר חופשי". רומן שלו בשם ובזמן הזה פורסם ב-2004 בהוצאת כתר וב-2017 פורסם רומן נוסף בשם מדוע איני כותב בידיעות ספרים.
זוכה פרס היצירה לסופרים עבריים ע"ש לוי אשכול. נימוקי השופטים:
זה שנים משמיע אריק גלסנר קול מעמיק ואינטלקטואלי מעל במות שונות, נדפסות ומקוונות, של ביקורת הספרות העברית. הוא אינו חושש לבטא את עמדותיו בצלילות, מתוך מעורבות ואכפתיות, ביושר וללא משוא פנים, בין היתר בשל היותו בלתי תלוי ובעל זיקה קרובה אל מגזרים שונים בחברה הישראלית. גלסנר הוא מבקר חד ומיומן מאוד, שבאמתחתו מאות רשימות ביקורת מרתקות המופנות אל אוכלוסייה רחבה, ועם זאת בעל אוריינטציה מובהקת של חוקר תרבות, המקיים רפלקציה מתמדת על פעולתו של המבקר ועל ההיבטים העקרוניים שלה. עניין זה ניכר היטב במחקריו ובמבואותיו החשובים לספרי הגות, ומקרין כנדבך עומק נוסף אל פעולותיו כמבקר. כפרוזאיקן שמאחוריו כתיבת שני רומנים, מכיר גלסנר מקרוב את הפרקטיקה של הכתיבה, כך שאיננו ניגש אל כתיבת הביקורת כצופה מן החוץ, אלא כבעל היכרות קרובה ואינטימית עם מלאכת הכתיבה לפני ולפנים.
השופטים: עטרה אופק (יו"ר), יורם מלצר, ד"ר איתמר דרורי