פתח דבר
המילה מיינדפולנס נשמעת כל כך רגילה. אין בה היוקרה הרוחנית של מילים כמו חוכמה, חמלה או אהבה, ורק לאחרונה הפכה לביטוי שגור.
בשנות החמישים של המאה הקודמת, שבהן גדלתי, לא שמעתי את המילה הזאת כלל. לשנות השישים היה, כמובן, אוצר מילים משלהן; אך החל משנות השבעים ועד ימינו המושג הולך וצובר פופולריות. עוד ועוד אנשים נחשפים למושג ולתרגול דרך ריטריטים למדיטציה, חשיפה שיוצרת גל רחב של עניין והכרה ביכולת של התודעה להיות נוכחת ומודעת למה שמתרחש.
תרגול המיינדפולנס קיבל הכרה והד אדירים דרך תוכניות כמו MBSR (הפחתת מתחים באמצעות מיינדפולנס), MBCT (טיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולנס), תוכניות מיינדפולנס בבתי ספר ובאוניברסיטאות, בעסקים שונים, ובמחקר במכונים מתקדמים לחקר המוח.
בתוכנית לרפואה אינטגרטיבית באוניברסיטת Duke , למשל, עוברים כל המטופלים תוכנית היכרות עם הקשר בין גוף לתודעה ועם העקרונות שמאחורי מיינדפולנס. ד"ר ג'פרי ברנטלי, מייסד התוכנית, מספר כי "תשומת לב מודעת - מיינדפולנס - נמצאת בבסיסן של כל הפעילויות בתוכנית. הסיבה לכך היא האמונה שככל שאנשים שמתמודדים עם אתגרים רפואיים יהיו בתשומת לב רבה יותר, כך יהיו גם בריאים יותר". i
לפני כמה שנים פותחה תוכנית שבה למדו תלמידי כיתה ב' לתרגל מיינדפולנס. הנה כמה דוגמאות למשוב ממתַרגלים ומתרגלות צעירים אלה:
"מיינדפולנס עזר לי לקבל ציונים טובים יותר".
"תרגול מיינדפולנס עוזר לי להירגע כשאני כועסת. זה עוזר לי גם
בספורט ולהירדם בלילה".
"תודה על שיעורי המיינדפולנס! הם שינו לי את החיים".
"מיינדפולנס ממש מרגיע אותי".
"מיינדפולנס זה הדבר הכי טוב שעשיתי בחיים שלי".
"אני אוהב מיינדפולנס".
לנוכח הפריחה הנוכחית בתרגול ובתוכניות מבוססות מיינדפולנס, יש טעם לחקור את שורשיו. מאיפה הגיע התרגול הזה? לאיזה טווח ולאיזה עומק ניתן לקחת תרגול של מיינדפולנס? איך נוכל להבין את היכולת הטרנספורמטיבית העצומה שיש בתרגול כדי להעיר אותנו מהדפוסים דמויי־החלום של חיינו? ספר זה הוא מדריך מקיף לתרגול ולהבנה של מיינדפולנס, או תרגול בתשומת לב מודעת; עם זאת, הטווח והעומק של הלימוד שיוצג כאן עשויים לפתוח בפנינו רמות מעודנות יותר ואפשרויות חדשות לניצול האיכות הזאת גם בחיי היומיום שלנו. בדיוק כפי שהמדע והטכנולוגיה שמאפשרים לאנושות לטוס לחלל הביאו לחיינו המצאות חדשות רבות, כך גם התובנות העתיקות והעמוקות שנובעות מתרגול מדיטציה עשויות להניב פרקטיקות חדשות ותובנות טרנספורמטיביות על חיינו בעולם.
פעם, בזמן ארוחה, התבקשתי להגדיר מיינדפולנס בכמה מילים. ביטויים כמו "לחיות בָּרגע" או "להיות נוכֵחַ" אמנם נותנים מושג ראשוני על משמעות המילה, אבל השאלה "מהו מיינדפולנס" דומה קצת לשאלה "מהי אמנות" או "מהי אהבה". בחינה מעמיקה של מיינדפולנס דורשת זמן וחקירה. חוויה של תשומת לב מציעה עושר של דקויות ומשמעויות שעשוי להעשיר את חיינו בדרכים שלא ניתן לשער. ספר זה הוא ניסיון לכרות את האוצרות הללו.
הסַטִיפַּטְּהַאנַה סוּטַּה, הדרשה שנשא הבּוּדהה על ארבע הדרכים לביסוס תשומת הלב, כוללת טווח רחב של הנחיות להבנה של התהליך הגופני־מנטלי ושיטות שונות לשחרור התודעה מהגורמים לסבל. אין צורך ליישם את כולן בתרגול, ובוודאי שלא את כולן בו בזמן. הבּוּדהה עצמו נתן הוראות שונות בהתאם לאופי ולרקע של מאזיניו. עם זאת, ברגע שנמצא בסיס פשוט לתרגול שמתאים לאופיינו ומעורר בנו השראה להמשיך, נוכל להעמיק את הבנתנו דרך הרחבת שדה החקירה שלנו. ייתכן שנמצא כי בתקופות שונות הנחיות מסוימות בדרשה ייגעו בנו ויעשירו את התרגול שלנו באופנים בלתי צפויים.
הבּוּדהה פותח את הדרשה בהצהרה נועזת וחד־משמעית באופן מפתיע:
דרך זו... היא הנתיב הישיר לטיהור תודעתם של היצורים החיים,
לצליחת היגון והצער, להפסקת אי שביעות הרצון, חוסר הסיפוק
והסבל, להשגת הדרך הנכונה, ולהיווכחות עצמית בנִיבַּאנַה, 1 היינו —
בארבעת השדות של תשומת הלב.
בהתחשב בהשלכותיה של הצהרה כבדת משקל זו - הדרך הזאת היא הנתיב הישיר לשחרור - יהיה מועיל לחקור לעומק את הדרשה ולהשתמש בדברי הבּוּדהה כדי לדייק את הבנתנו ולהעמיק אותה. ככל שנתוודע לדרשה הזאת, נגלה שלמעשה היא מכילה את כל תורתו של הבּוּדהה. תוך שהוא מפרט את ארבע הדרכים לביסוס תשומת הלב, הבּוּדהה מלמד דרכים וטכניקות שונות לשחרור של התודעה. עם סיום הדרשה יתברר לנו שנפרשׂה בפנינו דרך מופלאה ושלמה מאין כמוה, המובילה להתעוררות. מסורות שונות של וִיפַּסנַא עשויות להדגיש תרגול כזה או אחר מבין האפשרויות המפורטות בדרשה, אך בכל אחת מהן יש כדי להוליך אותנו בדרך עד סופה. כשפותחים דלת אחת של הדְהַרְמַה, 2 היא מובילה אל כל האחרות.
---
1. נִיבַּאנַה - השלווה המוחלטת; עקירתם מהשורש של כוחות ההשתוקקות, השנאה והתעתוע מהתודעה; "הבלתי מותנה" (סנסקריט: נִירְוַאנַה).
2. בהקשר זה, הדהַרְמה היא התורה שלימד הבּוּדהה, הדרך לשחרור התודעה מאי נחת, חוסר סיפוק וסבל (פּאלי: דְהַמַּה).
***
מיינדפולנס: מדריך מעשי להתעוררות מאת ג'וזף גולדסטין | מאנגלית: אורי משעול
© כל הזכויות שמורות להוצאת הקיבוץ המאוחד.