ספר בעברית על מוזיקה יהודית לא הופיע מזה עשרות שנים מכאן הצורך בספר מעודכן, הן באשר לסיקור העובדות עד ימינו והן באשר להשקפה העדכנית על אותן עובדות לאור מחקרים בני זמננו. בישראל מתנהל כיום ויכוח על המוזיקה של העדות השונות, מזרח ומערב, אשכנז וים-תיכון. בספרות המוזיקה של דורות קודמים התרכזו המחקרים בעיקר במוזיקה של יהודי אירופה, שעליה היה יותר תיעוד. הספר מעדכן ומאזן את התמונה ונותן ביטוי למגוון מסורות ישראל, שכן בשנים האחרונות נכתבו מחקרים רבים על יהדות המזרח וביטויה באמנויות ובמוזיקה. הדגש בספר מושם על הפעילות המוזיקלית בקרב היהודים, על תפקידה החשוב בחייהם, וכן על תרומתם לחיי החברה והתרבות של קהילותיהם ושל העמים שבתוכם ישבו. תרומה זו נעשתה משמעותית ביותר במאתיים השנים האחרונות. הספר כולל נספחים, אשר יַפנו אל עיון וקריאה, האזנה, זמרה וצפייה וכן אל אתרים נבחרים במרשתת לצורך העמקה. כמו כן נכללים בו איורים רבים בשחור-לבן ובצבע וכמה דוגמאות תווים.
מבנה הספר אינו כרונולוגי בלבד. אמנם מדובר בתולדות, אך בגלל הייחוד של קורות עם ישראל אין די בסדר כרונולוגי. לפיכך, יש בו חתכי אורך וחתכי רוחב, ויש שהוא דן בנושאים ספציפיים לאו דווקא לפי סדר כרונולוגי. מטבע הדברים יש בידינו מידע רב יותר על המוזיקה היהודית ככל שאנו קרבים אל זמננו, ופעילות מוזיקלית של הדורות האחרונים גם נוגעת לנו יותר, שכן אנו מהווים המשך ישיר לה. מכאן אורכם היחסי של החלקים האחרונים. הספר דן גם בתרומתם של יהודים למוזיקה העולמית – יוצרים, מבצעים וחוקרים – בעיקר במאתיים השנים האחרונות, גם אם הללו לא נתנו ביטוי מודע ליהדותם בפעילותם המוזיקלית.
הספר סוקר בסיכומיו את המאה העשרים עד לסיומה, ופותח צוהר למגמות המסתמנות בתחילת האלף השלישי. במוזיקה הישראלית הוא דן בעיקר בהתחלותיה ובתהפוכות שהתרחשו בה. בספר מודגש בעיקר היות המוזיקה הישראלית המשך למסורות היהודיות, הן בנושאי היצירות והן בשימוש בחומרים מוזיקליים ממסורות ישראל. קהל היעד של הספר הוא כל קורא מתעניין, וכן אנשי מוזיקה ואקדמיה, סטודנטים ותלמידים.
מחבר הספר אבנר בהט הוא מוזיקולוג, שלימד באוניברסיטת תל אביב ובמוסדות אקדמיים נוספים, בעל תואר ד"ר מאוניברסיטת הסורבון בפריז. הוא ייסד את המרכז למוזיקה יהודית ע"ש פהר בבית התפוצות שבקמפוס אוניברסיטת תל אביב ועמד בראשו בשנים 2000-1981. במסגרתו יזם ריכוז של הקלטות מוזיקה יהודית והעמדתן לרשות קהל החוקרים והקהל הרחב בקטלוג ממוחשב, הפקת תקליטורים וחוברות הסבר, וכן סדרות הרצאות וקונצרטים. פרסם מאמרים רבים בנושאי מוזיקה יהודית וישראלית ומוזיקה חילונית של צרפת בימי הביניים וכן את הספרים עדן פרטוש חייו ויצירתו, – זמירות – ספר שיריה של שרה לוי-תנאי (עריכה ותיווי), Les Chansons de Blondel de Nesle (עם
Gérard Le Vot), ועם נעמי בהט-רצון ספרי תמה – פיוט-לחן-מחול של יהודי תימן (עברית ואנגלית) ויענו בקול שירים – שירי הדיואן של יהודי מרכז תימן בצירוף שני תקליטורים (עברית ואנגלית).