בשנים האחרונות הועשר מדף הספרים הישראלי בספרים רבים, המציעים קריאה עכשווית בפרשות השבוע. הספר "דרישת שלום" מצטרף לאותה שורה ארוכה של כותרים, המבטאים את העניין ההולך וגדל של קהלים ישראליים רחבים בתרבות היהודית. עם זאת יש בספר זה ממד ייחודי ומחדש. רוב המאמרים והקריאות המוצעים בו לחמישים וארבע פרשות התורה אינם מבוססים על עיון אינטלקטואלי או על קריאה יצירתית בלבד, אלא הם פרי העמידה של רבנים ורבות רפורמים ישראליים בפני קהילותיהם וקהלים נוספים, כדרשנים וכדרשניות, וכמנהיגות וכמנהיגים רוחניים. המילים המקובצות בספר זה הן בראש ובראשונה מילים הנאמרות בעל פה, מן הלב ובגובה העיניים. בכך ממשיך הספר את המסורת הדרשנית לדורותיה - זו אשר ביקשה לקרוא בתורה גם כמעין "דרישת שלום" מדורות עבר וגם כדרישה לבחון את מעשינו בהווה ואת כוונותינו לעתיד.
מאה ועשרים דרשותיו ומאמריו של הספר נבחרו על ידי העורכות המיומנות, הרבה ד"ר תמר דבדבני והרבה ד"ר אלונה ליסיצה, מבין מאות רבות של דרשות הנמסרות מדי שנה בעשרות קהילות היהדות הרפורמית בכל רחבי הארץ. הבחירה להציג שתי דרשות בעבור כל פרשה משקפת את ההכרה העמוקה בשבעים פניה של התורה ובעושר הגלום בהצגת מגוון קריאות, פרשנויות והתייחסויות. מאמרי המבוא והנספחים, העוסקים בין השאר במנהגי הקריאה בתורה ובנביאים בבתי הכנסת במרוצת הדורות, מבטאים את הקשר ההדוק בין הנאמר בדרשות לבין שגרת תלמוד התורה, התפילה והעשייה החברתית בקהילות ובבתי הכנסת בבחינת "גדול תלמוד המוביל לידי מעשה" (תלמוד בבלי, מסכת קידושין מ ע"ב).
מאמרי מבוא אלו פותחים בסקירה של המנהגים המסורתיים ונחתמים בהתייחסות למנהגים שעוצבו בדורות האחרונים, בין השאר במעגליה של היהדות הרפורמית. אחד מן המהלכים החשובים בהקשר זה הוא המאמץ המודע והמכוון להעניק לקולן של הנשים הקוראות בתורה והדורשות אותה מקום מרכזי ובולט. עניין זה הוא מדגליה החשובים של היהדות הרפורמית בישראל ובתפוצות, והוא שזור לכל אורכו של הספר.
הרב גלעד קריב
עורכות הספר, הרבה ד"ר אלונה ליסיצה והרבה ד"ר תמר דבדבני, הן מוסמכות תכנית הרבנות הישראלית של ההיברו יוניון קולג' - המכון למדעי היהדות בירושלים, ונמנות על סגל מוריו. הרבה ליסיצה היא ד"ר לתלמוד מטעם אוניברסיטת תל אביב והרבה דבדבני היא ד"ר לתלמוד מטעם ההיברו יוניון קולג'.