"הָאָדָם אֵינוֹ אֶלָּא תַּבְנִית נוֹף מוֹלַדְתּוֹ"
שאול טשרניחובסקי
אנתולוגיה זו מבקשת לשרטט דיוקן של העיר חיפה ומקומה במפת התרבות והשירה הישראלית, באמצעות מבחר שירים הקשורים בחיפה ובנופה הפיזי והאנושי. דיוקן זה משורטט הן על ציר הזמן – ההיסטורי, המיתי והאישי, והן על ציר המרחב – הנוף הטבעי והאורבני של המקום, הים והנמל מכאן והכרמל המיוער מכאן, כל זה תוך ניסיון לשקף את מגוון הקולות של קהילות התרבות, הדת והלאום החיות בעיר חיפה זו לצד זו לאורך השנים.
השירים הכלולים באנתולוגיה זו נכתבו במהלך תקופה של כמאה שנים, החל מראשית שנות העשרים של המאה הקודמת ועד ימינו אלה, ומבחינה זו הם נותנים ביטוי הן לשינויים שחלו במקום, והן לשינויים שחלו בתפישת המקום בשירה.
במהלך עבודת האיסוף אותרו יותר מארבע מאות שירים הקשורים בעיר חיפה וסביבתה (בנוסף לשירי זמר רבים, שלא נכללו באוסף זה), והבחירה ביניהם היתה תהליך ממושך, שבו הנחו אותנו שני קריטריונים עיקריים: איכות השירים מכאן – והרצון לתת ביטוי עשיר ומגוון ככל האפשר למקום ולנופיו הפיזיים והאנושיים מכאן.
אנו מקווים כי הקריאה באנתולוגיה 'שירי חיפה' תעניק לקוראים – תושבי חיפה ואוהביה בפרט, ואוהבי תרבות ישראלית ושירתה בכלל – חוויה של היכרות מחודשת עם העיר חיפה, העיר שנקשרת, לעיתים, עם דמותו של אליהו המקראי, הנביא הקנא מהכרמל, אך מגלמת דווקא בנופה האנושי והאורבני יופי שקט, גיוון ועושר תרבותי, מתינות ושפיות.
חיפה של השירים היתה ועודנה עיר של דו-קיום בין עמים ודתות, עיר שהנוף המרהיב של ים והר ניבט בה מכל מרפסת, חלון ורחוב.
לצד השירים הובאו תצלומים של העיר וסביבתה, מקצתם תצלומים היסטוריים, שהמוקדם בהם משנת 1912, ולצִדם תצלומים שצולמו בשנים האחרונות ובשנה זו ממש – 2012, אשר לא רק ממחישים את הנרמז בטקסטים אלא גם מקיימים, לא פעם, דו-שיח מעניין עם השירים.