ֹשִירַת הַנְּיָר תּוֹהָה: נָכְרי הוּא
לְדַקּוּתָהּ שֶל הָאָפְנָה
אַךְ מִסִּפָּהּ פִּתְאֹם מַמְרִיא הוּא
וּבְשֵֹאתוֹ קוֹל תִּרְעַד כְּנָפָהּ.
נתן אלתרמן, שיר עשרה אחים, עיר היונה
פרופ' עוזי שביט, חבר קיבוץ שדות ים, הוא מחשובי החוקרים של הספרות העברית החדשה ובקי מאין כמוהו בשירה העברית, לסוגֶיהָ ולתקופותיה. מחקריו מקיפים את כל מישורי הטקסט – למן הדיון ביסודות הקדם-טקסטואליים הזעירים ביותר של המשקל והחרוז (כבספריו 'המהפכה הריתמית' משנת 1983 ו'חבלי ניגון' מ- 1988) ועד לשאלות הבתר-טקסטואליות הגדולות והרחבות ביותר, כגון שאלת ראשיתה של השירה העברית החדשה (כבספריו 'בפתח השירה העברית החדשה' מ-1986 ו'שירה ואידיאולוגיה' מ-1987). לציון מיוחד ראויים ספריו 'שירה מול טוטליטריות' מ- 2003 ו'לא הכול הבלים והבל' מ-2007 שפרצו דרכים חדשות בחקר יצירת נתן אלתרמן. על פועלו בחקר הספרות זכה בפרסים ובעיטורים, לרבות פרס ביאליק לחכמת ישראל (2014).
עוזי שביט עומד שנים רבות בראש הוצאת הקיבוץ המאוחד–ספרית פועלים. כמנכ"ל וכעורך ראשי הוא מגלה מחויבות מתמשכת לביצורה של התרבות העברית, ובזכותו רואה אור הקלאסיקה המודרנית שלנו במהדורות מחודשות, עומדת על מדף הספרים וזוכה כך בחיים חדשים. במרוצת השנים העמיד עוזי שביט תלמידים רבים, הן באוניברסיטת תל אביב והן במכללת סמינר הקיבוצים, וסייע ביד סופרים ומשוררים רבים מִספוֹר להוציא לאור את פרי עטם.
בספר זה חָברו חבריו, תלמידיו ועמיתיו (וכן אחדים מבני משפחתו) להגיש לו מתת הוקרה על היותו מורה דרך, אדריכל של ספרים ואיש רֵעים, בעל מידות תרומיות, שמעטים כמוהו ב"קריית ספר" העברית ובכלל.
בְּטֶרֶם אָתָא הַלֵּיל – בּוֹאוּ, בּוֹאוּ הַכֹּל!
מַאֲמָץ מְאֻחָד, עַקְשָנִי וָעֵר
שֶׁל אֶלֶף זְרוֹעוֹת. הַאֻמְנָם יִבָּצֵר לָגֹל
אֶת הָאֶבֶן מִפִּי הַבְּאֵר?
(רחל)