בחורף 1939 פוגש קונסול יפן בקובנה, צ'יאוּנֶה סוּגִיהארָה את סוֹלי, ילד יהודי חביב. בתמימותו, מזמין סולי את הקונסול לחגוג את חג החנוכה עם משפחתו והקונסול מקבל את ההזמנה. כך התחילה ידידות חמה בין הקונסול סוּגִיהארָה לבין סולי ומשפחתו.
בינתיים גרמניה הנאצית כובשת מדינה אחר מדינה. אלפי פליטים יהודים בורחים למדינה הקטנה - ליטא, אך לכולם ברור שבקרוב הנאצים יכבשו גם אותה. הפליטים מבינים שהדרך היחידה להינצל היא דרך יפן אך ממשלת יפן מסרבת להעניק להם אשרות כניסה.
סוּגִיהארָה שכל חייו ציית לחוקי מדינתו לא ישן בלילות – כיצד ינהג? אם יציית לממשלתו יישלחו אלפי היהודים אל מותם, ואם ינהג כצו לבו, יחתום על האשרות ויציל את חיי הפליטים, יסכן את עצמו ואת משפחתו. סוּגִיהארָה, בתמיכתה של אשתו החליט להציל את הפליטים היהודים.
לימים, כשנשאל מדוע נהג כך אמר: "חשבתי לעצמי – אינני יכול לתת לבני האדם הללו למות. יהא העונש שאקבל אשר יהא, עליי לפעול על פי צו מצפוני."
וכך הצליח אדם אחד, שסירב לציית לפקודות ממשלתו, להציל אלפי נפשות.
צ'יאוּנֶה סוּגִיהארָה (1986-1900), חסיד אומות העולם
השנה 1940 . מאות פליטים יהודים מתגודדים מחוץ לקונסוליית יפן בקובנה שבליטא. סכנת גירוש ומוות מידי הנאצים מרחפת מעל ראשיהם, והם מתחננים לקבל אשרת מעבר (ויזה) ליפן. ממשלת יפן מסרבת להעניק להם אשרות, ומורה לקונסול שלה לציית להוראה.
סוּגִיהארָה מסרב לציית לממשלתו.
הוא מנפיק אלפי אשרות כניסה ליפן ומציל את חייהם של אלפי פליטים יהודים.
תמר ורטה זהבי נולדה וגרה בירושלים.
כל ספריה נוגעים בסוגיות חברתיות ופוליטיות.
הרומנים לנוער: שרוּטה,סלטה לאחור, לפחד יש ריח והשיר של רוזי - עוסקים ביחסים בין ערבים ליהודים באזורנו.
סדרת סיפורי החיים של מנהיגות ומנהיגים שנאבקו למען צדק חברתי: מרטין לותר קינג, מהטמה גנדי, ונגארי מטאי, נלסון מנדלה, הרייט ביצ'ר סטואו וסוגיהארה נותנת השראה לקוראות ולקוראים להיות גם הם למנהיגים חברתיים. את ספר הילדים מולו וצגאי כתבה עם פליטים אפריקאים ועם רונית רוזנטל.
טעימה מהספר
אני סוגיהארה, קונסול יפן לשעבר בעיר קובנה שבליטא, כותב את דבריי אלו מהרכבת שמובילה אותי ואת בני משפחתי לברלין