הרולד פינטר - המחזאי הבריטי זוכה פרס הנובל – שינה את פני התיאטרון הבריטי בסגנונו הייחודי כיוצר. מחזותיו החידתיים הולמים בצופים המחפשים פשר ומשמעות, ולמרות הקושי בשחזור סיפור ברור ומסר חד, החותם העמוק שהמחזות מותירים מזמין לצפות בהם שוב ושוב. כיצד ניתן ליישב את הפער בין האניגמטיות של מחזות פינטר לבין הצלחתו כמחזאי? מהו מקור כוחה של הדרמה של פינטר?
ספר זה מציג ארבע גישות שונות, עדכניות ופורצות דרך, לקרוא את הרולד פינטר ולגשר על הפער בין החידתיות לכוח העצום של מחזותיו והצלחתם. הן מתייחסות באופן רענן לכמה מהשאלות המרתקות ביותר העולות מיצירתו כמו מה ניתן ללמוד מהדימוי של פינטר כמחזאי ומהדרך שבה יצירתו התקבלה בקרב המבקרים? מהו מקור כוחן של מילים ביצירתו וכיצד הן מבנות את הסמכות של הדמויות? איך מושרשת הטוטליטריות בתחושת האיום המסתורית, שעולה אפילו מסיטואציות שגרתיות ודיאלוגים תמימים למראה? איך מאחורי העמימות המאפיינת מחזות רבים של פינטר בונה השימוש המושכל בצלילים, בשתיקות ובתנועת הגופים בחלל הבימתי תפיסה דרמטורגית מדויקת וכה אפקטיבית?
כריכתן יחד של ארבע הפרספקטיבות יוצרת תמונה גבישית, מרובת פנים, מלוטשת ועמוקה על יצירתו של פינטר; תמונה שטרם נראתה כמותה בעברית ושמספקת כלים פשוטים לפענח את העולם שהוא מעמיד במחזותיו, להקשיב לדרמה שלו ולהבין את התנהלותו כיוצר. הספר תורם להשלמת חסר גדול: בעוד שמחקרים העוסקים במחזאי גדול זה ממלאים ספריות ברחבי העולם, מספר הפרסומים בעברית על פינטר הוא מועט ביותר. שיתוף הפעולה בין פרופ' יעל זרחי-לבוא, בעלת שם בינלאומי בחקר פינטר, לבין אסף דרעי, בר חיון ואמיר פרג'ון מספק לקוראים כלים להתמודד עם הדרמה המודרנית, שפינטר הוא נציג מובהק שלה.
המכון הישראלי לפואטיקה וסמיוטיקה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב
תצלום על העטיפה: ססיל ביטון, הרולד פינטר, 1962