בשנת 1620 הגיעה ספינת העבדים הראשונה לחופי אמריקה ומאז, במשך כמאתיים חמישים שנה, התנפלו ציידי עבדים על כפרים אפריקאים. הם חטפו גברים, נשים, ילדות וילדים, כלאו אותם בספינות עבדים והשיטו אותם מאפריקה לאמריקה. שליש מהחטופים מתו בדרך ואת גופותיהם זרקו לים. אפריקאיות ואפריקאים נמכרו בשווקים כאילו היו סחורה ולא בני אדם. אמריקאים קנו אותם, העבידו אותם בפרך והתאכזרו אליהם. המעבידים הפרידו משפחות כרצונם. ילדים אפריקאים נלקחו מאמהותיהם ונמכרו למרבה במחיר. מיליוני בני אדם לבנים האמינו שהאפריקאים השחורים נחותים מהם ולכן ראוי שיהיו עבדים. הם האמינו שכך האל ברא את העולם. הם לא הבינו או לא רצו להבין שהאפריקאים הם בני אדם בדיוק כמותם.
האם אפשר לשנות עולם אכזרי כזה?
כן! אשה אחת הצליחה!
בשנת 1862 , בעיצומה של מלחמת האזרחים בארצות הברית, פגשה הרייט את הנשיא אברהם לינקולן בבית הלבן. הרייט באה לשכנע את הנשיא שיאסור על העבדוּת וישחרר לחופשי את כל העבדים.
"את האשה הקטנה שספרהּ גרם למלחמה כל כך גדולה?" שאל הנשיא, לחץ את ידה והושיב אותה לצדו.
"אני מסכים איתך," אמר, "המלחמה בין הצפון לדרום תיזכר בהיסטוריה כמלחמה נגד העבדוּת, ולספר שכתבת יש חלק חשוב בניצחון הצדק על העוול."
מדבריה: "עלינו לעמוד לצד החלשים כנגד החזקים, כפי שהטובות והטובים יותר נהגו מאז ומעולם."
הרייט ביצ'ר סטאו (1896-1811)
תמר ורטה זהבי נולדה וגרה בירושלים. ספרה הראשון – רים הילדה מעין חוד (1999 ) נכתב בשיתוף עם עבדאלסלם יונס בערבית ובעברית. הספר זיכה את הכותבים בפרס מרתה לעידוד הסובלנות בירושלים. כל ספריה נוגעים בסוגיות חברתיות ופוליטיות.
הרומנים לנוער: לפחד יש ריח, שרוטה, וסלטה לאחור עוסקים ביחסים בין ערבים ליהודים באזורנו.
סדרת סיפורי החיים של מנהיגות ומנהיגים שנאבקו למען צדק חברתי: מרטין לותר קינג, מהטמה גנדי, ונגארי מטאי, נלסון מנדלה והרייט ביצ'ר סטאו - נותנת השראה לקוראות ולקוראים להיות גם הם למנהיגים חברתיים.
סיפור חייו של נלסון מנדלה זכה בעיטור אנדרסן לשנת 2016. את ספר הילדים מולו וצגאי כתבה תמר עם פליטים אפריקאים ועם חברתה רונית רוזנטל.
בחירת התלמידים לשנת תשפ"ב