כיצד יכול לקרות מצב שבו בחורים טובים, מלח הארץ, מידרדרים במדרון החלקלק המוביל לברוטאליות ולקהות חושים? ספר זה פותח בעדויות של חיילי צה"ל ששירתו במחנה פליטים ברפיח במהלך האינתיפאדה הראשונה. זהו סיפורם של חיילים המתמודדים על נפשם, סיפורו של מאבק חריף בתוך פלוגה מפולגת ומבודדת, וסיפורה של חברה מאוימת מבחוץ ושסועה מבפנים, המתמודדת על צלמה וערכיה.
חוקרים ממגוון רחב של דיסציפלינות לצד אנשי ספרות, תרבות ואמנות מתייחסים לדברים שקרו ושקורים, כל אחד ואחת מנקודת מבטו. תחומי הידע שמקבלים ביטוי בספר כוללים פסיכולוגיה חברתית וקלינית, סוציולוגיה, מדעי המדינה, לימודים צבאיים ואסטרטגיים, משפטים, מורשת ישראל והמשפט העברי, תקשורת ופילוסופיה. כל אלו מאירים נקודת עיוורון קולקטיבית, פינה אפלה בנפשנו, פינה שקל להשליכה על ה"אחר", האויב, ומכאיב יותר להודות בה ולהכיר בה כחלק מהווייתנו. פינה של החברה הישראלית שעלינו לראות נכוחה אם נרצה לעשות למניעה ולתיקון של מצב המביא אותנו ואת ילדינו לידי ניסיון ולעיתים לידי בזיון.
הכותבים לפי סדר הכתיבה הם: מישאל חשין, יואל אליצור ונופר ישי-קרין, דויד גרוסמן, שמעון שמיר, אורי ניר, דן בר-און, קרן נאמן, חנה אולמן, ניסים אבישר, יעקב עמידרור, ראובן פדהצור, ניר גזית ואיל בן-ארי, אמיר אנגל ואסף שרון, מרדכי קרמניצר, אליעזר ויצטום ורות מלקינסון, ירון אזרחי, יפעת מעוז, הלל בן ששון, אביעד הכהן, אריאל הירשפלד, רעיה מורג, מיקי קרצמן ועמי שטייניץ. הספר כולל צילומים ועבודות אמנות של מיקי קרצמן, אלכס ליבק, דויד ריב, ג'ואל קנטור, ברכה ל' אטינגר, מוטי גבע, ומשה גרשוני, לצד שירים מאת נתן אלתרמן, דליה רביקוביץ, מאיר ויזלטיר, רמי דיצני, שי דותן, נתן זך וטוביה ריבּנר.
ערך יואל אליצור פרופסור לפסיכולוגיה בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים ויו"ר מועצת הפסיכולוגים.
אסוציאציות
דליה רביקוביץ
כֶּתֶם שֶׁל עֲנָנָה קַלָּה
הִשְׁתַּקֵּעַ עַל הַמִּישׁוֹר.
בְּזִכְרוֹן יַעֲקבֹ מִתְפַּקֵּעַ הַיֶּקֶב
מִצּוּף עֲנָבִים.
וְגֲם אֲסָמֵינוּ מָלְאוּ בָּר,
וְהַוָּאדִיּוֹת מָלְאוּ מַיִם,
וּמִתַּחַת לְאֶבֶן הֲפוּכָה
עַקְרָב זוֹחֵל.