ידידוּת קרובה של שני משוררים, לאה גולדברג וטוביה ריבנר, היא העומדת במרכזו של ספר זה.
טוביה ריבּנר, חתן פרס ישראל לשירה (2008), הכיר את לאה גולדברג שנים אחדות לאחר שעלה ארצה בשנת 1941. בעידודה החל ליצור בעברית, לאחר שנים של כתיבה בגרמנית. עד מהרה הפכו השניים לידידים ולעמיתים וליוו זה את זה בדרכי הספרות והחיים, וגם משפחותיהם התקרבו.
בספר נחשפים לראשונה כל מכתביהם, במשך כחצי יֹובל, עד פטירתה של לאה גולדברג בשנת 1970. בתוך כך נחשפים שירים של ריבנר שלא נודעו עד כה, לבטי היצירה של השניים, מחשבותיהם בענייני ספרות ואמנות ומעורבותם הערה בהתרחשויות בענייני השעה – בארץ ובעולם.
טוביה ריבנר חיבר פתח דבר לַספר וצירף רשימה אישית שּכתב לזכר לאה גולדברג, זמן קצר לאחר פטירתה. את הספר ערך גדעון טיקוצקי, חוקר יצירתם של השניים, שגם הוסיף הקדמה מקיפה המאירה את הדיאלוג העשיר ביניהם - הממשי והספרותי.
כיצד עזרה לאה גולדברג למשורר טוביה ריבנר בצעדיו הראשונים בעברית
***
זהו פרסום ראשון של אחת ההתכתבויות המשמעותיות שהותירה אחריה לאה גולדברג. נמען המכתבים הוא טוביה ריבנר, תלמידהּ וידידהּ הקרוב שהיה צעיר ממנה בשלוש-עשרה שנה. ריבנר – משורר, מתרגם ועורך, ולימים פרופסור לספרות באוניברסיטת חיפה וחתן פרס ישראל לשירה עברית (2008) – ערך לאחר מותה של גולדברג את כתביה ופרסם ספר עיון מקיף על יצירתה.להתכתבות המתפרסמת כעת לראשונה במלואה חשיבות רבה, בין השאר מכיוון שהשניים חלקו אותו עולם רוחני והיו מיודדים מאוד, וכך יכלה גולדברג להעלות על הכתב ובפתיחוּת מגוון נושאים שהעסיקו אותה, ושלא ניתן להם ביטוי במקומות אחרים ביצירתה, אף לא ביומניה. בין השאר מגלים המכתבים את דעותיה ותחושותיה של לאה גולדברג לגבי אירועי הזמן (למשל, מלחמת ששת הימים), את יחסה ליוצרים אחרים (דוגמת ש"י עגנון, אברהם שלונסקי והצייר מארק שאגאל), ועוד. לא אחת מסבירה המשוררת במכתביה אחדות מיצירותיה בגילוי לב וכן מדריכה את ריבנר, שהיה אז משורר צעיר, בדרכו.
אוסף המכתבים מונה כשמונים מכתבים מן השנים 1969-1949. אחדים מהם כוללים ציורים שציירה לאה גולדברג, וכך חושפים אפיק יצירה נוסף שלה. לצד ציוריה, שאחדים מהם ניתנו בספר, מופיעים צילומים מתוך תערוכות הצילום שריבנר הציג, וכך נפגשים שני המשוררים גם כאמנים חזותיים. הדיאלוג העשיר ביניהם משוחזר גם באמצעות טקסטים שריבנר כתב על גולדברג, וכן בפתח הדבר שצירף עורך הספר, ד"ר גדעון טיקוצקי.
המכתבים נחשפו לראשונה לציבור כאשר נקלטו בספריה הלאומית.
***
כל ספרי לאה גולדברג באתר>>