שלא כטרגדיות אחרות, לא היה טעם הגיוני לטרגדיה של השואה, וכל הניסיונות למצוא לה נימוקים המסברים את האוזן נכשלו. אושוויץ תיזכר לעולם כמאורע האפל, האכזרי והבלתי נתפס ביותר בהיסטוריה, ועם זאת גם המתועד ביותר. לעולם לא נצליח להבין את שטניותו נטולת האנושיות של התליין, אולם השאלה אינה הבנת הדברים אלא ידיעתם, ובאנציקלופדיה מקיפה וממצה זו, פרי עטם של טובי החוקרים והמומחים בתחומיהם, נמצא כל המידע הנחוץ למי שמסרב לשכוח: ערים, עיירות, כפרים, גטאות, תאריכים חשובים, סטטיסטיקות, מעשי טבח ומרידות, שמות בני אדם, גיבורים, קדושים ועוד.
האנציקלופדיה של השואה, בעריכת פרופ' ישראל גוטמן, יצאה לאור בשנת 1990 בהוצאת יד ושם, ידיעות ספרים וספרית פועלים בשתי מהדורות במקביל - בעברית ובאנגלית. למהדורה העברית שישה כרכים ולאנגלית ארבעה.
האנציקלופדיה כוללת מאות ערכים, איורים, מפות ורשימות ביבליוגרפיות. כן כוללת האנציקלופדיה מפתח מונחים. במהדורה העברית המפתח (בסוף כרך שש) מכיל רשימות דו-לשוניות של שמות אנשים, מקומות וארגונים. לאנציקלופדיה מצורפים נספחים שונים, ביניהם: נספח , נספח סטטיסטי של קורבנות השואה, רשימת דרגות צבא ואס אס, רשימת ראשי תיבות וקיצורים לועזיים.