אומרים ומצהירים כי חללי צה"ל הם דם האדמה, והשכול הוא רוחה של הלאומיות. והנה, למרות קדושת הנופלים, מתרחשת ללא הד ציבורי הולם, סצנה קשה של יחסים בין צה"ל ומערכת הביטחון לבין ההורים השכולים.
פוליטיקה של שכול, ספרם של
גדעון דורון ואודי לבל, מגולל לראשונה שורה של מקרים בהם ביקשו משפחות שכולות לקבל מידע על האירועים שהובילו לנפילת בניהן כתוצאה מכשלים מבצעיים ותאונות אימונים. שתיקת הממסד הבטחוני והימנעותו מפרסום נסיבות האסון עיצבו מערכת יחסים עכורה בין שני הצדדים, שסיקרנה ודחפה את החוקרים לתהות על נסיבות ההשתקה ועל מאפייניהן, ולעמוד על דרכי הפעולה של ההורים השכולים והממסד הבטחוני. מסתבר שגם סוגייה כאובה זו היא פוליטיקה: פוליטיקה של הצד המשתיק והמסתיר ופוליטיקה של הצד הנאבק על חשיפת האמת, פרסומה ומוסריותה.
הספר שלפנינו הוא תעודת הזהות הישראלית והדגל המורד לחצי התורן של הדמוקרטיה הישראלית.
פרופ'
גדעון דורון, מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב, מכהן כנשיא האגודה הישראלית למדע המדינה. עוסק בחקר הפוליטיקה הישראלית, המינהל והמדיניות הציבורית, כלכלה, תקשורת ואסטרטגיה פוליטית מודרנית, ובתורת המשחקים. מחברם של מחקרים וספרים רבים מתחומים אלה.
ד"ר
אודי לבל, מהמחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. חוקר במרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי באוניברסיטת בן-גוריון ומנכ"ל האגודה הישראלית למדע המדינה. עוסק בחקר יחסי צבא, חברה ופוליטיקה. מחברם של מחקרים בתחומי השכול, הזכרון, ההנצחה ויחסי צבא ותקשורת.
רוביק רוזנטל על הספר (במוסף שבת, 'מעריב', 26.12.2003) "ספר רב-עניין, תרומה נוספת לספרים המציגים את הפגמים המהותיים שבתפקוד המערכת הצבאית, ואת הסכנה שיש בכך, שארגון ענק ומסורבל, הזוכה לאשראי רב, לא יהיה כפוף לביקורת חיצונית משפטית וציבורית גלויה ורצופה".
קישורים:ספר חובה לכל אם