האתגר שעומד במרכז ספר זה הוא עשייה חינוכית המתבססת על רפרטואר עשיר של דיאלוגים, אשר מכוחם יצליחו מורים לפתח את המודעות והמסוגלות של התלמידים, ולהעצים את יכולתם להנהיג חיים אנושיים מלאים, אוטונומיים, הגונים, חיים של כבוד.
זוהי אסופה של עשרים מאמרים, פרי עטם של עשרים מומחים שונים, על צורות שונות של דיאלוגים מעצימים בחינוך ההומניסטי.לכתיבת ספר זה חברו יחד עשרים אנשי חינוך ואקדמיה כדי לקדם אלטרנטיבה לחינוך הקיים: לחלץ את מערכת החינוך מחוליי הניכור, הכניעה לסטנדרטים וחרושת הציונים שהביאה עמה התפיסה הכלכלית, וגם להעמיד תרומה של ממש לקידום החינוך ההומניסטי: למערכת חינוכית המתייחסת בכבוד לתלמידים ולמורים, לאקלים חברתי של הומאוניות בין-אישית והגינות חברתית, וללמידה הוליסטית ומשמעותית. ספר זה הוא ראשון מסוגו בעולם. הוא מציג סוגים רבים ומגוונים של דיאלוגים חינוכיים, מן העת הקלאסית ועד לימינו הפוסט-מודרניים, כולל דרכים לארוג אותם יחד לכדי גישה פדגוגית כוללת. לחדשנותו של הספר שני היבטים: האחד נובע משילובם של שלושה מושגי יסוד בחינוך – הומניזם, דיאלוג והעצמה – לכלל תפיסה חינוכית חדשה, אשר מכוחה יוכלו המורים לשפר את כושרם לתקשר עם התלמידים ולזמן להם אפשרויות ללמידה משמעותית, להתפתחות ולהנכחה עצמית.
מן ההיבט השני, הספר מציג רפרטואר עשיר של דיאלוגים מעצימים, אשר מעמיד לרשות אנשי החינוך דרכים רבות ומגוונות לטיפוח יכולות ומידות טובות בתחום הרגשי, השכלי, החברתי, המוסרי, הפוליטי, היצירתי והסביבתי.
פרופ' נמרוד אלוני משמש כמרצה בכיר לפילוסופיה של החינוך במכללת סמינר הקיבוצים ובמכללת בית ברל, כראש "המכון למחשבה חינוכית" וכראש "קתדרת אונסקו לחינוך הומניסטי". אלוני הוא גם יו"ר "כנס תל אביב לחינוך מתקדם", ומנהל תחום האתיקה החינוכית ב"מרכז לאתיקה שבירושלים". הוא כתב מספר ספרים על חינוך הומניסטי ודיאלוגי, ובשנים האחרונות עוסק גם בהדרכה חינוכית של בתי ספר ניסויים ויצירת מסגרות חינוך לאוכלוסיית העובדים הזרים בדרום תל אביב. בשנים האחרונות עמד במרכזם של מאבקים ציבוריים נגד מסחור החינוך והתרבות ולמען הבטחת אופיו הנאור של החינוך הממלכתי. בימים אלה משמש נמרוד אלוני כיו"ר הוועדה להכנת הקוד האתי למורים וכיו"ר הרשת לחינוך ממלכתי-הומניסטי.
שני ספריו הקודמים בתחום החינוך ההומניסטי יצאו לאור בהוצאת הקיבוץ המאוחד:
להיות אדם: דרכים בחינוך ההומניסטי
כל שצריך להיות אדם: מסע בפילוסופיה חינוכית
קישורים:
ראיון עם אלוני