שאלת מעמדו של הגורם המוסרי בדתות בכלל ובדת היהודית בפרט היא משאלות היסוד שעוסקים בהן ענפים שונים של מדעי הרוח והחברה. ספר זה בוחן את מעמד המוסר במסורת היהודית ובהלכה. הוא מתמקד בשאלה האם המסורת היהודית מכירה בקיומו של מוסר אוטונומי שאינו מותנה בצו האל או שמא המוסר תלוי בצו האל.
התיזה העיקרית שהספר מציג היא שהמסורת היהודית, בדרך כלל, נוטה לאמץ את העמדה הראשונה. מאחר שהמסורת היהודית מכירה במוסר אוטונומי, במקרים של ניגוד בין צו האל לבין המוסר, המסורת היהודית נוטה לרוב לפתח מנגנוני פרשנות שיתאימו בין השניים. ייחודו של הספר הוא בניתוח השיטתי והאנליטי מצד אחד, ובמאמץ לבצע פנומנולוגיה מקיפה של המסורת היהודית מצד אחר. לפיכך נשען הספר הן על דיסציפלינה פילוסופית קפדנית, והן על שימוש נרחב בטקסטים מן המסורת היהודית בכלל וההלכה בפרט.
הספר מהווה הזמנה לקורא ליטול חלק בתהליך הפרשנות והעיון במסורת היהודית. לפיכך הוא פורש לפני הקורא בצורה נרחבת הן את הניתוח העיוני והן את המקורות הנידונים. עניינים רבים הנידונים בספר נוגעים בשאלות העומדות במרכז השיח היהודי בזמננו, והוא מספק ממדים של עומק היסטורי ותרבותי לשיח זה, ובכך מעצב גשר בין ההווה לבין העבר.
המחבר, פרופ' אבי שגיא, מלמד פילוסופיה כללית ויהודית באוניברסיטת בר-אילן, כמו כן הוא עמית מחקר במכון שלום הרטמן בירושלים, פרסם ספרים ומאמרים רבים בפילוסופיה כללית ויהודית, בין ספריו בעברית : קירקגור: דת ואקסיסטנציה, המסע של האני; דת ומוסר (עם ד' סטטמן); גיור וזהות יהודית, עיון ביסודות ההלכה (עם צ' זוהר); אלו ואלו, משמעותו של השיח ההלכתי; בין סמכות לאוטונומיה (עורך, עם ז' ספראי); רב-תרבותיות במדינה דמוקרטית ויהודית (עורך, עם מ' מאוטנר ור' שמיר). כמו כן פרופ' שגיא הוא עורך עמית (עם י' שטרן) של כתב העת תרבות דמוקרטית.