"אין צורך בידע מוקדם כדי להתעמק בספר זה. כל שנדרש הוא מעט מאמץ: לאחר שתקראו תיאור של סכסוך, סגרו את הספר וחישבו היטב על השאלה: 'איזו עצה הייתי יכול/ה לתת?' פתחו את הספר והמשיכו לקרוא". כך פונה לקוראיו פרופ' יוהן גלטונג מנורבגיה, מייסד דיסציפלינת לימודי השלום ואחת הדמויות הבולטות בעולם פתרון הסכסוכים, במבוא לספרו להתיר את הפלונטר.
הספר מספק לקורא כלים לפתרון סכסוכים בדרכים יצירתיות. הדרך לשלום, על פי גלטונג, אינה עוברת בנתיב הפשרה, שבו שני הצדדים נותרים מאוכזבים במידת-מה, אלא בנתיב ההתמרה. התמרה של סכסוך היא שינוי מהיסוד, בו מתעלים הצדדים מעל ומעבר לסתירות שביניהם ויוצרים מציאות חדשה העונה על כל צורכיהם, ואף פותחת בפניהם אפשרויות חדשות ומפתות. הספר מראה כיצד מתבצעת התמרה זו על ידי בעל מקצוע חדש – מתמיר סכסוכים - המדומה למיילדת המסייעת בתהליך הלידה. מתמיר הסכסוכים מנהל דיאלוג עם הצדדים, מעורר ומעודד בקרבם חשיבה יצירתית הבוחנת מחדש הנחות יסוד, ומסייע להם לגבש הצעות מקוריות לפתרון.
גלטונג מדגים כיצד ניתן להתמיר סכסוכים בכל העולם, ובכל הרמות – בין יחידים, בין קבוצות וחברות, בין לאומים ומדינות, ובין תרבויות ודתות. הוא עושה זאת בעזרת ניתוח של כארבעים סכסוכים שבהם היה מעורב. סכסוך אחר סכסוך, כבדרך אגב ובהדרגה, מציג גלטונג את התיאוריה והפרקטיקה שלו להתמודדות עם סכסוכים.
להתיר את הפלונטר הוא יצירת מופת הרלוונטית לקהל הרחב, אך גם לאנשי מקצוע המעוניינים בכלים חדשים ויצירתיים לפתרון סכסוכים. זהו הספר היחיד שתורגם עד כה לעברית מפרי עטו של גלטונג, והוא כולל הקדמה מאת נמרוד גורן ועופר זלצברג, ואחרית דבר מאת פרופ' תמר הרמן.