בספרו החדש, המיתוס של ניובה- אתיקה ואלימות במיתוסים בני זמננו, דן פרופסור דוד אוחנה בשאלת הזהות הישראלית.
פרופ' אוחנה הוא חוקר מובהק של הזהות הישראלית והוא מתריע בספרו מפני "המשיחיות הכנענית" שאחזה הן בשמאל הפוסט-ציוני והן בימין הפונדמנטליסטי. הדיונים בספר חושפים מבט מקורי ומעמיק במלחמת העצמאות בעיניו של ס.יזהר; התקבלותו של אהרן אפלפלד בחברה הישראלית; שיחה על זהות ומוסר בישראל עם אברהם ב' יהושע; ויכוח מרתק עם הפילוסוף יוסף בן שלמה ז"ל המעדיף את ארץ ישראל על מדינת ישראל.
בספרו החדש מבקש פרופ' אוחנה לבדוק את המיתוסים המניעים אותנו: מאין באים הישראלים ולאן הם הולכים.
'המיתוס של ניובה' הוא מחקר פורץ דרך הדן לעומק במיתולוגיה המודרנית של האלימות. פרקי הספר מציעים מגוון של תשובות מוסריות לאלימות בת זמננו, החל מדיון באתיקה של האלימות אצל הוגים כוולטר בנימין, אלבר קאמי וז'אק דרידה, והמשך בהתייחסותם של הסופרים ס. יזהר, אהרן אפלפלד ואברהם ב' יהושע לשואה, למלחמת העצמאות ולטירור.
'המיתוס של ניובה' דן בסוגיות שבין האלימות ובין האתיקה: האם מדינה רשאית לדון אזרחים למוות? באיזה אופן הפלת מגדלי התאומים בניו יורק שיתפה אותנו הצופים באסתטיזציה של האלימות? כיצד מחנות פוליטיים מהשמאל והימין טיפחו מיתוס של מנהיג טוטליטרי? איך אינטלקטואלים בונים מיתוס של אלימות ושל טרנספר? כיצד עלולה ארץ ישראל להאפיל על מדינת ישראל?
'המיתוס של ניובה' הוא המשך לדיונו המעמיק ולמחקריו הנוקבים של דוד אוחנה, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. פרופ' אוחנה הוא חוקר מיתוסים בעל שם עולמי שפרסם וערך עד כה עשרים ושניים ספרים. ארבעה מספריו הדנים בסוגיות מהטוטליטריות של המאה העשרים ועד הפונדמנטליזם של ראשית המאה העשרים ואחת ראו אור השנה באנגליה.
קישורים