משך ארבעה עשורים, מאז הוצאתו הראשונה של פירוש הרש"ר הירש לתורה בשלהי שנות השישים של המאה התשע-עשרה בפרנקפורט ע"נ מיין, הוא נחשב בקרב יהדות גרמניה לבכיר הפרשנים ונלמד על ידם דרך קבע. בעידן מרובה אידיאולוגיות דתיות, מהפכות פוליטיות ואופקים תרבותיים חדשים, היה הירש מגדלור רוחני לכל יהדות מערב אירופה.
כמו "אגרות צפון" ו"חורב" - ביכורי כתביו - חדר גם פירושו לתורה אל לב כל מי שחפץ בחיי תורה בעולם מתקדם ומודרני. אך במשך מאה שנים נאלץ קהל קוראי העברית להסתפק בחשיפות זעירות לפירושו, מתוך ספרי העיון דוגמת אלה של נחמה ליבוביץ ויששכר יעקבסון. מאז תירגם מרדכי ברויאר את פירושו של הירש לעברית נחשף אליו הציבור הישראלי במלוא עוצמתו, ואט אט קונה לעצמו הירש מקום בשיח המחשבתי בארץ.
ספר זה הוא הראשון המוקדש כולו לדיון מעמיק בפירושו של הירש ומציגו בהקשר התרבותי וההיסטורי ומציג אותו כפרשן מקורי ונועז. אין כאן יומרה למצות את דרכו הייחודית של הירש כפרשן ואף לא את מכלול הנושאים בהם עסק בפירושו. כוונת המחבר לתרום לתהליך התקבלות השקפתו הדתית של רש"ר הירש בקרב הציבור הישראלי, שטרם זכה להכירה.
עיקר הספר מוקדש לדיון בארבע סוגיות - היחס אל ה"אחר", מעמד האישה, ערכי המשפחה ומעמד הקהילה. נושאים אלה ביטאו מומנטים של מודרנה שאיתגרו את יהדות גרמניה במשך המאה התשע-עשרה וממשיכים לאתגר את היהדות המודרנית עד היום. פרשנות הירש נדונה בהקשרים רלוונטים של תקופתו, כגון שאיפת יהודי גרמניה לאמנציפציה, התגבשות הזרם הרפורמי והרומנטיקה הגרמנית. דרכו הפרשנית מוצגת תוך התייחסות מקיפה לפרשנות המקרא מזו של חז"ל ופרשני ימי הביניים ועד לפרשנות בת התקופה, כגון "הכתב והקבלה" ושד"ל, כמו גם אל מכלול כתבי הירש. הספר מעשיר את הבנת התפתוחתה של היהדות המודרנית ומציע זווית ראייה מרתקת להתבוננות בניאו - אורתודוקסיה בכלל וברש"ר הירש בפרט.
ד"ר שלמה שרתוק נולד בארצות הברית והגיע ארצה עם הוריו בגיל תשע. המשפחה התיישבה בירוחם, שם גדל ובה הוא חי גם היום. הוא למד בישיבת הר-עציון ובמכללת יעקב הרצוג הסמוכה לה. הוא בעל תואר שני במדעי היהדות מאוניברסיטת שיקאגו ותואר שלישי במחשבת ישראל מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הוא עוסק בחינוך יהודי במסגרות פורמאליות ובלתי פורמאליות בארץ ובארצות הברית. לימד מדעי היהדות באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובמכון 'הערבה' בקיבוץ קטורה. בשנים 2006-2009 ניהל ד"ר שרתוק את התוכנית לתלמידי חו"ל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.