התיתכן חברה צודקת ונטולת פערים חברתיים? האם חברה שוויונית ובה בעת משגשגת וחופשית היא מודל כלכלי-פוליטי אפשרי? ואם כן , האם זהו מודל מקומי, תלוי תרבות, או הצעה תקפה לשינוי גלובלי?
כלכלה ויקינגית, ספרו רב התהודה של ג'ורג' לייקי, מתבונן מקרוב ב"מודל הסקנדינבי", שיטה כלכלית סוציאל-דמוקרטית, המציעה אלטרנטיבה הן לקפיטליזם משולח רסן והן לכלכלה ריכוזית וטוטליטרית.
בשפה בהירה ומשכנעת מסביר לייקי כיצד נורבגיה, שבדיה, דנמרק ופינלנד מבטיחות לאזרחיהן רמת חיים גבוהה, חינוך מצוין, מערכת בריאות מעולה ורשת ביטחון סוציאלי מעוררת השתאות, תוך שמירה על חירות הפרט ועל ערכי הדמוקרטיה.
ספרו המרתק נדמה רלוונטי במיוחד על רקע משבר הקורונה, אשר חשף את כשליה המובנים של הכלכלה הניאו-ליברלית, ולעומתם, את חוסנה של מדינת הרווחה הסוציאל-דמוקרטית.
לספר מצורפת אחרית דבר מקיפה מאת עמי וטורי, הטוען כי המודל הסקנדינבי הוא מודל פוליטי מובהק, מודל של חזון ותקווה, של התאגדות ומאבק. מתוך כך, עולה התהייה אם הניאו-ליברליזם הוא האופציה היחידה העומדת לפני החברה הישראלית, ששאפה פעם להיות אוטופיה כלכלית של צדק ושוויון.
ג'ורג' לייקי הוא אקטיביסט וסוציולוג אמריקאי, מומחה לפעולה ישירה לא אלימה שהיה פעיל בתנועות ובארגוני שלום, בתנועה לזכויות האזרח ובארגונים לשוויון מגדרי ולכלכלה סביבתית.