"לספר לכם? קשה לעשות זאת, וגם לא נחוץ. אתם כבר יודעים לא מעט. ומה שאתם יודעים כבר מסוגל לזעזע. אינני רוצה לחזור. אני רק רוצה להוסיף מה שכמדומני אינכם יודעים: על נשי ישראל".
פסיה שרשבסקי, ניצולת אושוויץ, נאום בעצרת עם, תל אביב, עשרים בדצמבר 1945.
מה בין נשים לגברים שחוו את השואה? מי הן גיבורות השואה בחברה הישראלית? מה מחדש הדיון המגדרי בנושא החברה הישראלית והשואה, ומה הקשר למעמד האשה בישראל? הספר אל האחות הלא ידועה מציע תשובות לשאלות אלה, כפי שהן מתבררות מחקר השיח הציבורי בישראל בעשור הראשון למדינה ובימי משפט אייכמן (1961). במרכזו נוכחותן המסיבית והאינטנסיבית של נשים בשואה בשיח זה בתקופה זו, על סיפוריהן האישיים ודימוייהן כגיבורות בתקופת השואה: מצביה לובטקין, מבכירי האוחזים בנשק במרד גטו ורשה, ורבקה יוסלבסקה שעלתה מבור מתים ובו בתה שנרצחה, דרך לנה קיכלר-זילברמן עם מאה הילדים שלה, גיבורת התרבות אנה פראנק, גיזי פליישמן מסלובקיה והאנזי בראנד מהונגריה, שפעלו להצלה המונית באמצעות משא ומתן עם נושאי משרות בשלטון הגרמני, ועד ורה אלכסנדר, שהיתה קאפו באושוויץ. נוכחותן זו מלמדת בין היתר כי לטענה הישנה בדבר שתיקת הניצולים והשתקתם בשנות המדינה הראשונות נדרשת חשיבה מחודשת, שכן החברה הישראלית שמעה והשמיעה סיפורים על השואה, ולא פעם גם גילתה אוזן קשבת ולב פתוח.
ד"ר שרון גבע מלמדת היסטוריה באוניברסיטת תל אביב. על עבודת המחקר שלה זכתה במלגות ובפרסים, ביניהם מלגה ע"ש פרופ' נתן רוטנשטרייך מטעם המועצה להשכלה גבוהה, פרס מאת יד ושם ופרס מחקר של מכון הדסה-ברנדייס לחקר נשים יהודיות.
"הספר מתועד היטב מכל הבחינות. כל נושא זוכה לתחקיר יסודי ומפורט... לרבות דיון יסודי ומפורט בנושאים ובסוגיות בהיסטוריה של השואה שהוסטו לשוליים, אבל, כמסתבר, יש להם חשיבות, לא רק כהיסטוריה, אלא גם כחומר למחשבה. לשבחה של המחברת יש לציין שהיא נוקטת גישה עניינית ואובייקטיבית לגבי המעורבות של גופים פוליטיים שונים שניסו, כל אחד בדרכו, למסד ולהנציח את זיכרון השואה מתוך גישה אידיאולוגית, אינטרסנטית.
מדובר בספר חשוב, הן מבחינת התיעוד ההיסטוריוגרפי המפורט מכל היבט אפשרי, והן מבחינת ההתמקדות היסודית והמקיפה בנושא נשים-שואה. וכן, מהיבט נוסף, בחשיבות של משפט אייכמן כאירוע המציין מפנה משמעותי בהתייחסות לשואה בתודעה הישראלית, האישית והקולקטיבית".
פרופ' בן-עמי פיינגולד, מקור ראשון, ינואר 2011
ספרה המצוין... מציג בפנינו את התהליך ההדרגתי במשך כמה עשורים שהביא לשינוי. עצם הפרסום של ספרה והעניין שהוא מעורר הם בעצמם עדות חותכת לתוצאות של התהליך שעברה החברה הישראלית".
פרופ' ג'ודי באומל-שוורץ, כתב העת זמנים גיליון 115, סתיו 2011.
הספר אל האחות הלא ידועה זכה בפרס ע"ש מרדכי איש-שלום לתולדות ארץ ישראל של יד יצחק בן-צבי לשנת תשע"א
קישורים
הספר בבלוג של שרון גבע
נדבך חשוב להבנת יחסה המורכב של החברה בישראל לשואה
שרה אוסצקי-לזר, "האומה", אביב 2011
יונתן אמיר, "פריצה מגדרית זמנית", ביקורת על הספר
מיהי גיבורה?
החברה הישראלית והנשים בשואה,לאשה YNET