ההיסטוריון אוריאל טל (1984-1926) התרכז בחקר תולדות הרעיונות (history of ideas), שבה ראה יסוד לניתוח יחסי הגומלין בין יחיד וחברה, אזרח ומדינה, דת ופוליטיקה, ישראל והעמים. התחומים העיקריים של מחקריו: שורשי הטוטליטריות והנאציזם ותולדות המחשבה היהודית בדורות האחרונים.
מספריו: יהדות ונצרות ב'רייך השני' (1914-1870), תהליכים היסטוריים בדרך לטוטליטריות (מאגנס, 1969); תיאולוגיה פוליטית והרייך השלישי (ספרית פועלים, 1991); Religion, Politics and Ideology in the Third Reich, Selected Essays (Routledge, 2004 .
קובץ המאמרים מיתוס ותבונה ביהדות ימינו ראה אור לראשונה סמוך לאחר מותו, ומתפרסם עתה במהדורה מורחבת ומחודשת הכוללת חמישה מאמרים נוספים.
"אחת התופעות המעניינות והגורליות בתולדות התנועות הלאומיות, אשר עיצבו חלק ניכר ממפת העולם, ובכלל אלה גם את התנועה הציונית, הרי היא המתח שבין שני כוחות כבירים – המיתוס והתבונה, החלום והמציאות, הרגש והשכל, החוויה ושיקול הדעת. גורלן של אומות ושל מדינות תלוי לא במעט במציאת האיזון וההשלמה ההדדית בין שני הכוחות האלה – בין המיתוס לבין התבונה..." (מתוך הספר)
"מסורת יהודית חיונית ועשירה החלה בדורות הראשונים של החסידות ... מסורת יהודית אחרת החלה בדורות הראשונים של היהדות הרפורמית, ומסורת אחרת בדורות הראשונים של היהדות הקונסרבטיבית ... כאשר אוריאל טל עוסק בדרך 'שבין מסורת להתחדשות' הוא מקבל את שלוש הדרכים הללו להתחדשות, אבל הוא מטפח במיוחד את הדרך השלישית, כיוון שהיא עמוקה יותר. ההולך בה משלב את המסורת היהודית עם המסורת של ההומניזם, מאמץ באורח חייו גם את זו וגם את חברתה."
(מתוך ההקדמה למהדורה השנייה מאת פרופ' אסא כשר).