בתאריך 11.4.11 מלאו 50 שנה לפתיחת משפטו של אדולף אייכמן. לכבוד האירוע הגישה הוצאת הקיבוץ המאוחד מהדורה חדשה של הספר "משפט אייכמן בירושלים" מאת גדעון האוזנר עם פתח דבר מאת נשיא המדינה שמעון פרס ואחרית דבר מאת פרופ' אניטה שפירא.
משפט אייכמן היה אירוע מרכזי במדינת ישראל ונקודת מפנה ביחסה של החברה אל ניצולי השואה, ובעקבותיו הפך סיפורם לחלק מן הנרטיב הישראלי. התובע במשפט היה גדעון האוזנר, ודברי הפתיחה שלו - "עמדי ניצבים כאן שישה מיליון קטגורים" - ריתקו אליהם רבבות בני אדם.
האוזנר נולד ב–1915 בלבוב שבפולין. אביו, דב ברנרד כיהן כחבר ב"סיים" הפולני ובשנת 1927 עלתה המשפחה לארץ כשהאב מונה לקונסול פולין בפלשתינה. האוזנר למד בגימנסיה הרצליה בתל אביב, השלים את לימודי המשפטים ב–1943 ושימש כעו"ד פרטי. בשנת 1960 הוא מונה ליועץ המשפטי לממשלה, שבועיים לפני שראש הממשלה דאז, דוד בן–גוריון הודיע לכנסת על לכידת אייכמן ועל העמדתו לדין. על האוזנר הוטל להכין את תיק התביעה ולעמוד בראשה.
בתפקידו כיועץ משפטי לממשלה עסק האוזנר בנושאים רבים נוספים ואומצה עמדתו בנושא מתן סמכויות ועצמאות היועץ המשפטי לממשלה. האוזנר כיהן כחבר כנסת מטעם המפלגה הליברלית העצמאית בכנסות השישית, השביעית והשמינית וכשר בממשלה בשנים 1974-1977, בנוסף לכך הוא כיהן כיו"ר מועצת יד ושם, יו"ר האגודה לזכויות האזרח, יו"ר הוועדה הציבורית לשחרור נתן שרנסקי, ניסח את האמנה הבין–לאומית ללוחמה בטרור והִרבה להרצות בארץ ובעולם בנושאי האנטישמיות ולקחי השואה. מאז המשפט היה גדעון האוזנר לפה לא רק לששת המיליונים שהושמדו אלא אף לניצולי השואה בארץ ובעולם.
"האוזנר צירף מאות עדויות של רודפים ונרדפים עד שיצר ספר המתעלה לדרג של מצבת זיכרון. המיוחד שבספר הוא הממשות שהוענקה לעובדות שלא ייאמנו. הקורא חש באופן אישי ממש, מה זה היה להיות יהודי, ללא זכות ערעור וללא מפלט, באירופה של הגסטפו. כל מה שצריך לדעת מצוי כאן; סך הכל הוא כביר".
ברברה טוכמן, סופרת והיסטוריונית
"כמו וינסטון צ'רצ'יל, האוזנר משחזר בעט אמן את המאורעות ההיסטוריים שאותם חי.
האוזנר מספר את דבר המשפט הזה, האחד בדורות; הוא מתאר את הקרב המר שנמשך חודשים. ... הוא מתאר את הטרגדיה הגדולה בתולדות האדם, הטבח המתוכנן של מיליונים; הוא חי מחדש עם הקורא את כל הסיפור קורע הלב של שואת היהודים"
מיכאל אנג'לו מוסמנו, שופט במשפט נירנברג.