הספר שלפנינו הוא המחקר ההיסטורי הראשון על דמותה של צביה לובטקין, אחת הדמויות הבולטות והמרשימות ביותר בהיסטוריה היהודית המודרנית: לוחמת ומנהיגה רבת תעוזה והשראה במחתרת החלוצית בשטחי ברית המועצות, בתקופת השואה בוורשה, ולאחר שעלתה לארץ והיתה בין מקימי קיבוץ לוחמי הגטאות, בו היתה חברה עד יום מותה.
אישיותה של צביה התגבשה בנעוריה בעיירת הולדתה ביטן, כיום בבֶּלַרוּס. היא החלה להתבלט בקיבוצי ההכשרה של תנועתה, 'פרייהייט-דרור', והפכה בכורח הנסיבות לדמות מרכזית בתנועתה, היתה בין מנהיגי מרד גטו ורשה, שותפה לקבלת ההחלטות באי"ל - הארגון היהודי הלוחם, ומעין 'אחות גדולה' לחניכים וללוחמים. כבר בתקופה זו, וגם בהמשך, התעלמה צביה מן 'האני' הפרטי שלה והתמסרה התמסרות מלאה ל'אנחנו': חניכיה וחבריה לדרך, בתנועתה - 'הקיבוץ המאוחד', ובקיבוץ שבו חיה. מנהיגותה בתנועה, השתתפותה במרד גטו ורשה ואחריו במרד הפולני, ומאוחר יותר פעילותה בקרב שארית הפליטה, עצבו אותה כדמות ייחודית שהקרינה על כל סובביה ומכריה. כשם שהשכילה להתמודד עם עבר קשה מנשוא, שהציב בפניה "חשבון חיים נוקב", כך נרתמה בהמשך להגשמתם המלאה של חיי חלוציות ובנייה בארץ ישראל. אף שניחנה באישיות ממגנֶטת וכריזמטית, הקפידה כל חייה על פשטות הליכות וצניעות מחמירה, ולא בכדי נשאו אליה רבים את עיניהם, בכל תחנות חייה, עד כי הפכה במידה מסוימת לדמות שהיא סמל ומופת.
"ספרה של ד"ר בלה גוטרמן הוא הישג בעל משמעות רבה בספרות העוסקת בתקופת השואה. בעבודתה היסודית לא הסתפקה המחברת בתיאור תפקידה במרד הגטו, וכללה בה ניתוח יסודי של הדמות ודרכה בחיים [...] הדרך בה מציגה בלה גוטרמן מאורעות, בלי סופרלטיבים, מחזירה את הפעילות של צביה כמחייה ומבצעת את התפקידים בפרשה היסטורית כואבת וייחודית".
פרופ' ישראל גוטמן, יד ושם
"... מתוך כל המקורות עולה דמותה הייחודית של צביה, מיוחדת ופשוטה כאחת, בת העם, כפי שהגדירה את עצמה, גם בשר ודם וגם סמל, שבלה גוטרמן הצליחה להעמיד ולשרטט בכישרון ובכתיבה קולחת".
פרופ' דינה פורת, אוניברסיטת תל אביב
"יש לקבל בברכה את הביוגרפיה הזאת, הכתובה היטב [...] הספר מציג תמונה בהירה של האשה המדהימה הזאת ושל התפקיד שמילאה, הן בפולין והן בישראל, ויהפוך לעבודת יסוד על הנושא".
פרופ' אנתוני פולונסקי, אוניברסיטת ברנדייס