הפחם היה הכוח שתדלק את האימפריאליזם במאה התשע-עשרה ואפשר את ייצוא המהפכה התעשייתית מהאיים הבריטיים אל מעבר לים. כך, מנועי קיטור מוסקי פחם והטכנולוגיות הקשורות בהם – ספינות קיטור, רכבות, מכשירי התפלת מים, רשתות טלגרפיה ועוד – היו הכוח המרכזי שיצר את המזרח התיכון המוכר לנו היום ואת שאר העולם המודרני. לעידן הפחם מורשת נוספת: ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים, המאיים על עצם הקיום האנושי. על אף המעבר-כביכול לאנרגיות ירוקות ומתחדשות, האנושות עדיין שורפת כמויות הולכות וגדלות של פחם. במובן זה נותרנו נטועים עמוק במאה התשע-עשרה.
נוכח הצורך הבוער לגמול את הכלכלה העולמית מדלקי מאובנים ולנקות את האטמוספרה מגזי החממה שנוצרים בשרפתם, הספר רישומי פחם מסרטט את ההיסטוריה של הגלובליזציה של כלכלת הפחמן. מתוך התחקות אחר הקשרים בין אנרגיה ובין אימפריה, קפיטליזם ומונותאיזם, און ברק מתאר את מערך הכוחות שהתניעו את התפוצה הגלובלית של הפחם הבריטי – וכעבור זמן קצר פחם ממקורות אחרים ברחבי העולם – ואחר כך את התפוצה של דלקים נוספים כנפט וגז טבעי, שמעולם לא החליפו את הפחם. הספר מראה שההפצה הגלובלית של דלקי מאובנים נשענה על תהליכים סותרים, ניזונה מקונפליקטים מבניים וקודמה על ידי סוכנים בלתי צפויים, וגם מגלֶה משאבים בלתי צפויים שבכוחם לסייע בהתמודדות עם המשבר היום.
**
און ברק הוא פרופסור חבר בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת
תל אביב. ברק הוא היסטוריון חברתי ותרבותי של מדע וטכנולוגיה. הוא פרסם ספרים ומאמרים רבים העוסקים בהיסטוריה סביבתית, בהיסטוריה גלובלית, בדלקי מאובנים ובמשבר האקלים במרחבי הדרום הגלובלי. פרופ׳ ברק עמד בראש קבוצת המחקר ״המזרח התיכון הגלובלי״ במכון ון ליר בירושלים.
**
סדרת אובייקטים גלובליים היא פרי מיזם שפעל במכון ון ליר בירושלים בהובלת ד״ר
כפיר כהן לוסטיג. הסדרה מבקשת לעמוד על האופי הגלובלי של אובייקטים בעלי
משמעויות נרחבות, ובה בשעה עלומות ואף מוכחשות, בעולם ובישראל. ביסוד הסדרה מונחת התפיסה שלחומר מקום נכבד בחיי הרוח והחברה, ושלאובייקט תפקיד חשוב בחקר ההיסטוריה, הסוציולוגיה והפילוסופיה.
מבעד לשורה של אובייקטים, ספרי הסדרה בוחנים את המערכות המעצבות את חיינו:
הפוליטיקה, הכלכלה, המדע והסביבה. כל ספר מתחקה אחר אובייקט נבחר כדי להבין כיצד העולם מעורב בכינונו, וכיצד האובייקט משפיע בתורו על תולדות העולם. בדרך זו נחשפים קוראי העברית לדיונים המתנהלים כיום בעולם המחקר בכלל, ובחקר ההיסטוריה העולמית והמטריאלית בפרט.