אל בשר הלשון -
עיון ומחקר ביצירתו של יצחק לאור
סיגל נאור פרלמן, עורכת הספר:
ההתמודדות עם הרצון, בראשית הדברים, ואחר כך המעבר מהפועל אל הכוח, בעריכת כרך שיכיל מאמרים על יצירתו של יצחק לאור, ובעיקר כאלה הנוגעים לפרוזה שלו, לא היתה פשוטה. הפרוזה של לאור היא תובענית עבור כל הקוראים, וכן עבור אלה הנענים לה בפרשנות ובמחקר. בכל פעם שהגיע אלינו מאמר חדש, על יצירת לאור בכלל או על אחד מספריו, התמלאנו פליאה מהמאמץ האינטלקטואלי שנדרש מכותב המאמר. אבל לא רק מהמאמץ האינטלקטואלי אלא גם מהאומץ לעמוד מול ספרות שמתנפלת על הקורא במלוא כוחה ומבטלת בו בזמן את המחשבה האינטלקטואלית הטהורה שלו, אם מלכתחילה קיים דבר כזה, בעת שהיא קורסת אל תוך הרגש.
המרחק בין יצירת לאור לקוראיה, כך גילינו ביתר שאת, מכריח את הקורא להתבונן בה בלי מה שנקרא 'מרחק אסתטי'. היא קרובה אל פניו של הקורא ובעצם אל גופו (כמעט הממשי) ואיננה נותנת לו להסיט את פניו ממנה; אלא, לעמוד נכוחה מול מה שאנו, הקוראים והחוקרים, בהיותנו בן אדם, מעדיפים להסיט, להזיח ואפילו לדחוק אל שולי התודעה שלנו: ההתמודדות עם שאלות מורכבות של הקיום האנושי, שבקצותן נמצא תמיד המוות, במעגלים הולכים ומתרחבים, מהאישי אל הכללי, הציבורי והפוליטי, מעגלים שלא ניתן לסמן את הגבול ביניהם ככל שהם מתרחבים, ואת קיומם של המעגלים הללו בשפה.
אט אט, כשהחלו להיערם המאמרים, הבנו את החשיבות הגדולה של הכרך הזה. מפתחות גדולים וקטנים, כלליים ומעודנים יותר, ניתנים לקורא הנופל לתוך הסבך הזה, המורכב אבל המרתק במאד של יצירת לאור. אנחנו מקווים שזה רק הצעד הראשון לתוך היצירה של יצחק לאור, שחשיבותה עוד גדלה בעולם בו הולכות וקורסות ההיררכיות בין ספרות גדולה וחשובה ובין ספרות שמטרתה רק לבדר.