מומנט מוסיקלי הוא אחת הפנינים הנדירות, הקלאסיות כבר, של הסיפורת העברית. הספר, על ארבעת סיפוריו-פרקיו – שכולם שלבים בביוגרפיה של אותו 'אני', החל מגיל שלוש בערך ועד סוף ימי התיכון – יכול להיחשב חלק א' של הרומן 'התגנבות יחידים'. כל אחד מסיפוריו מגיע לפורקנו באיזו "שערוריה", שהמספר אינו מעורב בה, והוא צופה בה רק משוליה: הפיאסקו של הצגת התרנגולת בעלת שלוש הרגליים; הריקוד של אחותו של הנריק עם החייל הבריטי השיכור; המריבה של הוריו של יורם על בנם (האם יהיה כנר, או יקבל מאביו את סמל הפלמ"ח); או דהירתו של פסח העירום במדור הבנות של צריף הגדנ"עים. אבל אירועים דראסטיים אלה הם רק העצמה מוסטת של המוקד האמיתי, כי 'מומנט מוסיקלי' הוא ספר על "התהוותו" של ה'אני ' הפרטי, על הבשלתה של העצמיות הנפרדת.
יהושע קנז מתאר את הילדות והנעורים כמצב מתמשך שבו "חיינו הרגילים הופרו ללא תקנה", וכפרידות חוזרות ונשנות "אל תוך עצמי" מסדרים ושייכויות למיניהם – מן הסדר של המשפחה וגם מן ה"אנחנו" שבחוץ: כל אלה הופכים זרים, אחרים. אבל ה'אני' החמקמק והסודי, האחר בכל פעם, אף הוא נתפס ל"בעליו" כרצף משתנה ורב-קולי של אחרים – הן בהווה שלו והן מנקודת-ראותו של הסופר המבוגר, המלווה את הספר: "ובאותה עת – מתוך מעמקים שלא ידעתי בתוכי – עלה קול, והקול אומר אני, אני, אני, אני. ואף שעלה הקול מתוכי לא היה זה קולי... והקול היה שקט, חגיגי, מושיע ומסוכן מאוד"... זוהי חוויית התשתית הצובעת את כל הספר.
מומנט מוסיקלי ראה אור לראשונה ב-1980 בספרי סימן קריאה / הוצאת הקיבוץ המאוחד. המחבר הכניס בו תיקונים לקראת המהדורה המחודשת. כלולה בו הנובלה 'בין לילה ובין שחר', שראתה אור בנפרד בסדרת הספריה הקטנה ב-2006.