המחקר היחיד, המקיף והיסודי ביותר, המשווה את עמדת העיתונות היהודית לנוכח השואה במלחמת העולם השנייה בארבע הארצות החופשיות: ארץ ישראל, ארצות הברית, בריטניה וברית המועצות, שנכתבה בשלוש שפות: עברית, יידיש ואנגלית.
גורני בוחן את עמדתה של עיתונות זו בשתי תקופות: הראשונה – מפרוץ המלחמה עד אוקטובר 1942, השנייה – מנובמבר 1942 עד סופה במאי 1945. המחקר מגלה כי בתקופה הראשונה שלטה בעיתונות אי-הוודאות, עם נטייה אופטימית זהירה באשר לגורלם של יהודי אירופה הכבושה. ואילו בתקופה השנייה, כאשר ממדי הרצח ההמוני קיבלו אישור רשמי, מבליט גורני את הכרת חוסר האונים הפוליטי-הלאומי אשר העיתונות היהודית נתנה לו ביטוי זועק, לנוכח יחסן של המדינות החופשיות. המחקר מראה כי העיתונות היהודית בארצות אלה, בלשונותיה השונות, היוותה מקור נאמן למסירת מידע על המתרחש בארצות הכיבוש, חרף העובדה שהידיעות אשר זרמו אליה היו תחילה קשות מכדי להתקבל באמון מלא.
עיתונות זו משמשת אחד המקורות החשובים להבנת המציאות הקיומית היהודית, על שני פניה בארצות הכבושות ובארצות החופשיות. כמו כן הייתה הקול הגלוי, הרב לשוני, של ה"קהילייה הלא-מדומיינת" – כהגדרתו של גורני – של העם היהודי בעולם. בכל אלה מעניק הספר לקורא הבנה נוספת ומעמיקה יותר של הפרק ההיסטורי הטרגי ביותר בתולדות העם היהודי.
יוסף גורני הוא פרופסור להיסטוריה, ראש המכון לחקר העיתונות היהודית באוניברסיטת תל אביב. ספריו הרבים עוסקים בנושאים: תולדות תנועת הפועלים היהודית בארץ ישראל ובתפוצות, העימות היהודי- הערבי, יחסי ישראל והתפוצות, ההגות היהודית בארצות הברית ובישראל לאחר השואה, ועוד אחרים. חתן פרס בן-צבי (1975), פרס הספר היהודי בארצות הברית (1994), ופרס ביאליק (2006).
ספרי סדרת קשרים- סדרה בין תחומית
מחקרים בעיתונות ותקשורת יהודית:
הטור השמיני : מסע היסטורי בעקבות הטורים האקטואלים של נתן אלתרמן
מאת מרדכי נאור
קריאה באין אונים : העיתונות היהודית בארץ ישראל, בבריטניה, בארצות הברית ובברית המועצות לנוכח השואה, בשנים 1945-1939
מאת: יוסף גורני
מתווי דרכים : עיתונות אגודת ישראל
מאת יוסף פונד
קישורים