יהודה קמינקא מגיע מארצות הברית לישראל לתשעה ימים כדי להתגרש סוף-סוף מאשתו נעמי, המאושפזת זה חמש שנים במוסד לחולי נפש. מעבר לאוקיינוס מחכה לו אשה חדשה ותינוק בבטנה. הדרמה המשפחתית, המתגלגלת אל שיאה בראשון של פסח, נמסרת לחלופין 'מפי' כל אחד מבני-המשפחה, כולל בני-זוגם, ואפילו המאהב הזמני של אחד הבנים, והכלב הוותיק הורציוס.
מהדורת 2010 של 'גירושים מאוחרים' היא נוסח מחודש, בתוספת פרק עשירי, של אחד הרומנים המז'וריים והמרגשים של יהושע – מתחרה רציני ל'מולכו' ול'מר מאני'. פרופסור הרולד בלום, מחשובי המבקרים בארצות הברית, כלל את 'גירושים מאוחרים' בצדק ברשימת היצירות של הקנון הספרותי המערבי במחצית השנייה של המאה העשרים.
החזרתו לרומן של הפרק העשירי, "הלילה האחרון", שהושמט ממהדורת 1982, היא החידוש העיקרי בנוסח הערוך-מחדש. פרק פארודי זה, שגיבורו הוא הכלב הורציוס המתרוצץ בעקבות 'המונולוג' שלו תוך כדי דיאלוגיוּת פולמוסית עם המחבר, נגנז באקלים הספרותי של שנות השמונים בשל אופיו הבלתי-ריאליסטי כביכול. אבל במבט לאחור, ולאור כתיבתו של יהושע ברומנים שבאו לאחר 'גירושים מאוחרים', ברור ש"הלילה האחרון', המהַפֵּך את הרומן כולו, אמור להיות חלק בלתי נפרד ממנו.
העלילה המשפחתית של הספר והמאבק על חלוקת הבית מתחוללים בישראל חסרת גבולות מוגדרים. הקונפליקט הלאומי מרחף כרשת של מטאפורות מעל למונולוגים של הדמויות ומעל לגירושים הבלתי-אפשריים. דומה שיותר מבשנות השמונים מעלה היום הספר הרהורים נוגים על מציאות השואבת חיוניות ממצב של קונפליקט ואינה מסוגלת לחלק את הבית ולהציב גבולות.
דורות הקוראים שאינם מכירים את הספר יזכו בו לחוויה שכמעט אין לה מתחרות בספרות של השנים האחרונות, ומי שקראו אותו בעבר יופתעו עכשיו, במפגש עם הספר השלם, מרעננותו ומעוצמתו, והמבט ממרחק יזמן להם קריאה אחרת.
"טוב שספרים טובים חוזרים וכמעט לא חשובה הסיבה. הספר שהופיע לראשונה לפני כשלושים שנה מספר על מי שלאחר זמן רב בחו"ל בא לארץ כדי להתגרש מאשתו, ממנה כבר נפרדלפני כן. בואו לארץ מחולל התרגשות של ממש אצל בני משפחתו המגיבים כל אחד בדרכו, כל אחד בקולו, כל אחר בפרק משלו, ומכאן שמו המקורי והעדיף "קנטטת הגירושים" (קנטטה- יצירה מוזיקלית לסולנים). יהושע בכתיבה נהדרת באחד מהטובים שבספריו."
המומלצים של לאשה, מאי 2010
א. ב. יהושע זכה על מגוון יצירותיו זכה בפרסים ספרותיים רבים, ובכללם פרס ביאליק, פרס ברנר, פרס ישראל לספרות ופרס מדיסיס לסופר זר.
מפרודיה לטרגדיה "גאון ספרות כיהושע"," רומן מדהים" (עמוס לויתן, עתון 77)
מהדורה מעודכנת פרופ' מנחם פרי משיב על שאלות ומספר לרפובליקה הספרותית על הפרק העשירי
להעיר כלבים משנתם אברהם בלבן בודק האמנם הפרק החדש שהתווסף לספרו היפה יהושע מיטיב אתו? והאמנם הוא חדש?
"הרומן הזה הוא קריאת חובה" רן יגיל, nrg, משבח.
יהושע ומנחם פרי חושפים את הפרק הגנוז בספר בראיון משותף אומר יהושע שהחברה הישראלית נעשתה סוריאליסטית ופרי מגלה כי עריכת הספר מחדש מילאה אותו צניעות