קובץ מאמרים מאת אברהם ב. יהושע.
היש תשתית משותפת לגילוייה השונים של שנאת ישראל בכל הדורות? ומה בזהותם של היהודים עורר שוב ושוב את איבתם הרצחנית של העמים שבקרבם ישבו? האם יהודיותם של יהודים ישראלים, האוחזים במולדתם ואחוזים בה, שלמה יותר מזו של יהודים אמריקנים? מהיכן נובע העלבון המתמשך שחשים עולי צפון-אפריקה כלפי החברה הישראלית הוותיקה, ואיך אפשר לרפאו? האם ישראל היא חברה רב-תרבותית, וכיצד ניתן לגשר על השסעים המפלגים אותה? מהו סוד נוכחותם רבת השנים של סופרי דור המדינה במרכזה של זירת הספרות הישראלית? ומהי הרלוונטיות של הרומן דון קיחוטה לחיינו כאן ועכשיו?
אלו אחדות מן השאלות המגוונות שמעלה אברהם ב' יהושע בקובץ מסות זה, ומציע להן תשובות נועזות ומאתגרות. כמה מן המאמרים המופיעים כאן עוררו ויכוח עז כאשר הופיעו בעיתונות. אחרים, שהושמעו כהרצאות בארץ ובחו"ל, מתפרסמים כאן בדפוס בפעם הראשונה. הספר בכללותו נותן ביטוי עדכני מגובש להשקפותיו של אחד מגדולי הסופרים בזמננו בקֶשֶת רחבה של סוגיות ותחומים: זהות יהודית, ציונית וישראלית; היסטוריה, חברה ותרבות; ספרות ופסיכולוגיה.
קוראיו הנאמנים של יהושע יפיקו עונג מיוחד מן המסות החושפות את אחורי הקלעים של ארבעה מן הרומנים שלו, מ"מר מאני" ועד "הכלה המשחררת". המחבר מגלה בהן כמה מסודותיו של תהליך היצירה, ואף מנסה כוחו בפרשנות מקורית מפתיעה ליצירותיו שלו. לקינוח מוגש כאן סיפור קצר, עמוק וחידתי בשם "ידיד נפש", שטרם כונס בספר.
מספריו באתר:
ניצבת , אש ידידותית, חסד ספרדי, הכלה המשחררת, השיבה מהודו, שליחותו של הממונה על משאבי אנוש, מסע אל תום האלף, מולכו, מר מאני, גירושים מאוחרים, מסע הערב של יתיר, אחיזת מולדת, כל הסיפורים