טקסטים נבחרים.
היינריך בֶּל, הסופר הגרמני הראשון שזכה בפרס נובל לאחר מלחמת העולם השנייה, הלך ונשכח בארץ אבותיו מאז מותו - אולי משום שהתעקש לשאת את דגל הזיכרון של המלחמה והשואה, הוא קרא תיגר על גרמניה החדשה, ונאבק בעוולות היומיומיות שנגרמות לאדם הפשוט.
במלאֹת עשרים וחמש שנים למותו מוגש, לראשונה בעברית, מבחר מגוּון משפע כתביו - מכתביו מהמלחמה כחייל ורמאכט, מסותיו על זיכרון, אחריות ואשמה, הרהוריו על משפט אייכמן, חיבוריו הזועמים על הפרת זכויות אדם, רשמיו מישראל, רשימותיו על ספרות.
כל אלה הם טקסטים עוכרי שלווה וטורדי מחשבה, המסגירים השקפת עולם הומאניסטית רדיקלית והתבוננות ביקורתית רבת קשב במציאות החיים הדרמטית בגרמניה בעשורים שלאחר מלחמת העולם השנייה. ואולי המפתיע ביותר הוא לגלות עד כמה הם רלוונטיים לנו הישראלים ולנעשה אצלנו. .
"בשנים האחרונות נקשרים כתרים לסופרים אירופים ודווקא קרנו של היינריך בל - מגדולי סופרי גרמניה במאה האחרונה וחתן פרס נובל לספרות - (1972) ירדה בקביעות. לא במקרה: כתיבתו הכנה של בל שנולד ב- 1917 בקלן ואף על פי ששירת בוורמאכט הקפיד להזכיר לגרמניה את עברה לא עלתה בקנה אחד עם גורמים פוליטיים במדינה.
כעת בל שוב בתודעה. מכירת החיסול של הכאב קובץ מאמרים מכתבים ומסות פרי עטו ראה עתה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד בעריכת חנן אלשטיין ועדינה שטרן ובתרגום של טלי קונס. בקובץ בולטים מכתבי הייאוש של בל כחייל למשפחתו התייחסותו לדור הסופרים שאחרי המלחמה וכן דעותיו על משפט אייכמן זכויות אדם וספרות. לכבוד צאת הקובץ ייערכו בשבוע הבא שלושה מפגשים סביב פועלו של בל שמת ב- 1985- בסינמטקים בתל אביב, שדרות וירושלים."
מאת עמר לחמנוביץ, ישראל היום, אוק' 2010
החייל האמיץ בל
להציץ לתוך עולמו של מי שכתב בגרמניה לפני "שנת אפס" ומיד אחריה, והזכיר שוב ושוב שבעצם לא היתה כל "שנת אפס"
צל"ש לעריק
היינריך בל מגייס את הספרות למאבק על שאלת האדם, גורלו, חירויותיו וכבודו. אבל כתיבתו אינה "כתיבה מגויסת", שכן בה בעת היא קוראת לסרבנות
גלילי שחר, הארץ
איפה היית אדם?
נעמה שפי, הארץ, על סופר זועם, ביקורתי, סרקסטי, ששיסע לגזרים את החברה הגרמנית בשל היותה קונפורמיסטית, מתקרנפת, שממעטת לבוא חשבון עם עברה ועל קובץ המסות של בל המציע התבוננות ביקורתית ברעיונות ובחרדות שנולדו לאחר 12 שנות הגזענות הנאצית
הכבוד האבוד של היינריך בל
25 שנה אחרי מותו, כתביו ומורשתו של הסופר הגרמני זוכה פרס נובל אינם מעוררים עניין רב במולדתו. ספר חדש- מכירת החיסול של הכאב - ובו תרגומים למאמרים ונאומים שלו, מציג את יחסו המיוחד של היינריך בל.
אבנר שפירא, הארץ- גלריה