בשני הכרכים האלה ימצא הקורא את פניו האחרות של המשורר חיים גורי. כאן רואים אור במקובץ חמישה ספרי פרוזה שהתפרסמו בשנים 1965–1991. ספרות מרתקת וססגונית שמשמשים בה בערבוביה האמתי, הממשי והבדוי.
ראשיתם ב"עסקת השוקולד" המתקיימת בעיר אלמונית במרכז אירופה לאחר השואה. המחבר עשה שם כאיש פלמ"ח במשלחת ההגנה. פגישה זו, שהתקיימה באיחור, כתום החורבן, שינתה את חייו, כעדותו. היא ניכרת בכל שעשה מאז, כמשורר, סופר, עיתונאי ויוצר סרטי תעודה היסטוריים.
והלאה שם "הספר המשוגע", על שלל מרכיביו המעניקים לו את שמו, ספר המקומיות הארץ-ישראלית. פה נחשפים פני היחיד ופני היחד בימים ההם – עברים, ערבים ובריטים. ילדות, נעורים ובגרות. חמדור וברניקי המלכה הם גיבורי התרבות הנוצרת על האבניים, השונה במידה ניכרת מהקלישאות המקובלות על דמות הצבר.
הקורא ימצא פה גם את סיפור "החקירה" המשפחתית, המגלה טפח אוטוביוגרפי בצד הבדיה.
מעשיר את הכרכים האלה סיפורו של יוסף ג', הוא יוסף גוטמן, הוא יוסף גבעון, הגיבור הקיים, האמתי. גורי מספר את עלילותיו הבלתי-מתקבלות על הדעת שהסעירו את הארץ ואת העולם כולו.
נועל את הסדרה הזאת הספר התל אביבי "רשימות מבית היין", על בית היין השוכן גם היום בדרום עיר מולדתו של המחבר, ברחוב מטלון פינת רחוב זבולון, ומאשר את האמרה עתיקת הימים "נכנס יין, יצא סוד".
שני הכרכים האלה, מרובי הפנים, מתפרסמים במלאות ליוצרם תשעים שנה.